k9-4care.nl
Praktijk voor pedagogische begeleiding door dierondersteunde interventies
Spiegelen met honden

Soms zit je gewoon niet lekker in je vel. Maar wat er nu precies aan de hand is, dat is nu net niet duidelijk. Dan is spiegelen met honden een uitkomst.

Iedereen kijkt wel eens in de spiegel. Wat zie je dan? Je ziet een deel van jezelf. In de spiegel zien we slechts onze buitenkant. Want hoe zit het met gevoelens en emoties? Die zijn niet zichtbaar in een spiegel.
Het spiegelen met honden biedt een mogelijkheid om dieper te kijken. Mensen houden vaak de schijn op, doen alsof er niets aan de hand is. Soms is het zelfs niet eens duidelijk dat er een probleem is. 

Omdat honden altijd in het NU leven en zeer sterk reageren op onze gevoelens en emoties, zijn zij bij uitstek geschikt om ons een spiegel voor te houden. Ze reageren op onze (onbewuste) lichaamstaal. De hond houdt ons letterlijk een spiegel voor. Op deze manier kunnen we ons bewust worden van onze eigen gedragingen, emoties en gevoelens. Pas als dit helder is, is er een mogelijkheid om hieraan te gaan werken.

Honden vinden het fijn om met mensen samen te werken. Ze respecteren een ieder en oordelen niet. Het maakt hen niet uit hoe iemand eruit ziet of hoe rijk iemand is. Om tot een goede samenwerking te komen is het van belang dat er ook respect is voor de hond. Door de juiste interactie tussen mens en hond, wordt er geleerd meer op eigen kracht, intuïtie en gevoelens te vertrouwen.

Lees meer over honden en empathie op ons blog. HONDEN EN EMPATHIE